CONTACTBLAD

vogelvereniging Partropika

Maart  2018

 

Bestuurssamenstelling :

Erevoorzitter                                                        G.J. Dalhuizen

 

Voorzitter                                                             Rein Grefhorst  (Telefoon: 055 – 5414227)

 

Secretaris                                                             Cor Balk

                                                                               Motetstraat 1

                                                                               7323 LD  Apeldoorn

                                                                               Telefoon: 055 – 5222549 / 06 43257013

 

Penningmeester                                                      John Huigen (Telefoon: 055 - 5414807)

 

Redactie clubblad                                                   Kees van Maanen

Alg. Adjunct                                                           Telefoon: 055 – 3665628

 

Horeca                                                                   Piet Bouws  (Telefoon: 055 – 5427860)

 

CONTRIBUTIE bedraagt € 30,00 per jaar. Moet per vooruitbetaling betaald worden.

INSCHRIJFGELD bedraagt € 4,00 en moet gelijk met de eerste contributie betaald worden.

Huisgenoot leden € 15,00 per jaar.

U kunt het bedrag overschrijven op: Bankrekening   NL62INGB0653134630 t.n.v penningmeester “Partropika”,  of contant betalen tijdens de clubavonden, of op de vogelmarkten.

 

RINGENCOMMISSARIS.

Voor alle aangelegenheden betreffende ringen, kunt U contact opnemen met;

Johan de Hoop  Twijndersdonk 103  7326 BN  Apeldoorn Telefoon: 055 – 5413294

 

Materialen  Ab van Lohuizen tel: 5216748.

 

BEGELEIDINGSCOMMISSIE.

Zij heeft tot doel, daar waar er problemen zijn, of vragen over vogels, samen met u oplossingen te zoeken.

 

PARKIETEN                                                    Teun den Houdijker Telefoon: 055 – 5221472

 

EXOTEN/DUIVEN etc.                                    Johan de Hoop Telefoon: 055 – 5413294

 

KLEUR en POSTUURKANARIES                  Rein Grefhorst Telefoon: 055 – 5414227

 

DAMESGROEP.

“Partropika” heeft een zeer actieve damesgroep, die o.a., de verloting op onze jaarlijkse tentoonstelling organiseert. De bijeenkomsten worden gehouden bij:

Diny Grefhorst  Warenargaarde 814 7329 GS Apeldoorn Telefoon: 055 – 5414227

VERGADERINGEN. (niet in juli en augustus)

Worden iedere derde maandag van de maand (aanvang 20.00 uur) gehouden in:

Wijkcentrum “De Groene Hoven" Koninginnelaan 280  7316 LD  Apeldoorn

VOGELMARKTEN.

Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.30 uur.

 

ZAADVERKOOP.

Bestellingen (055) 5221306 en op de vergaderavonden van 19.00-20.00 uur en in de pauze.

 _______________________________________________________________________________ 

Vogelvoer bestellen Rik bellen!

Telefoon: 5221306

 

Iedere dinsdagavond kunt U voer halen in onze berging.

Geopend van 18.30-19.30 uur.

Ook tijdens de vogelmarkten of in de pauze op de contactavond 

________________________________________________________________________________

Voedingsstoffen.

 Hier vindt u de voedingsstoffen en hun functie. Een complete voeding moet voldoen in de behoefte van de vogel naar de onderstaande voedingsstoffen.

Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Deze energie wordt gebruikt voor het leveren van arbeid en warmte. Voor onze vogels zijn zaden (in de vorm van zetmeel) de grootste leveranciers van koolhydraten

Vetten vormen net zoals koolhydraten een energiebron, het kost alleen meer tijd en moeite om het te verbranden.

Tevens zijn vetten de dragers van vitamine A, D, E (vruchtbaarheidsvitamine) en K.

Een overschot aan vetten wordt opgeslagen als een laag onder de huid, het is belangrijk dat vogels een vetlaagje hebben voor de temperatuurhuishouding.

 

Eiwitten zijn nodig voor nieuwe cellen en de voorziening van warmte en energie. Ongeveer 20 an het voedsel moet bestaan uit eiwitten, voor jonge vogels moet dit nog hoger zijn.

Vitamines zorgen voor het goed functioneren van veel functies van de vogels zoals groei en vruchtbaarheid. De belangrijkste vitamines zijn vitamine A, B, C, D en E. Als je veel varieert met voeding, zullen de vogels ongetwijfeld genoeg van alle soorten vitamine binnen krijgen.

Mineralen zijn belangrijke voedingstoffen, vogels hebben kalk nodig voor hun botten en de aanmaak van de eierschaal.

Water is nodig voor temperatuurregulatie, transport, oplosmiddel en andere lichaamsfuncties. Oud water kan een besmettingsbron van bacteriën vormen, ververs het dus minimaal een keer per dag.

Eivoer

Eivoer of krachtvoer is een noodzakelijke aanvulling op het zaaddieet van uw vogels.

Hoewel eivoer of krachtvoer gedurende het gehele jaar gevoerd dient te worden is het extra belangrijk tijdens de kweek, ontwikkeling van jonge vogels en rui. Bij een incompleet dieet zullen in deze periodes de eerste problemen zichtbaar worden, bijvoorbeeld het niet in conditie krijgen van de kweekvogels, dode jongen in het nest en een lange ruiperiode. Eivoer van een aantal merken moet een beetje vochtig gemaakt worden zodat het zacht wordt, dit staat dan op de verpakking aangegeven. Het eivoer wat de vogels niet opeten moet uit de volière weggehaald worden omdat er zich anders schimmels op vestigen.

Zelf eivoer maken.

Veel vogelhouders maken zelf eivoer omdat eivoer vrij duur is en/of ze denken hét gouden recept in handen te hebben.

Recept

 • 1 hardgekookt ei (7 min.)
 • 3 beschuiten
 • Tijdens kweek en rui: 1 maatschep Aves opfok
 • Overige periodes: 1 maatschep Aves kracht

Vermaal het beschuit en meng dit met één maatschep Aves opfok of Aves kracht. Vermaal dit mengsel met het gepelde hardgekookte ei in de mixer tot een grofkorrelig eivoer.

Er doen verschillende recepten de ronde. U kunt variëren of experimenteren door de beschuiten te vervangen voor 40 gram gedroogd brood of 60 gram beschuitmeel. Tevens kunt u het e.e.a. toevoegen zoals een theelepel honing, stukjes fruit etc. om de opname te stimuleren.

Zelfgemaakte eivoer bewaren

In de koelkast kan dit eivoer 2 à 3 dagen worden bewaard, maar het kan ook worden ingevroren.

Pagina 2

Kiemzaad

Kiemzaad is rijk aan vitamine, essentiële vetzuren, mineralen, licht verteerbare koolhydraten en eiwitten. Zodoende vormt gekiemd zaad een waardevolle aanvulling op het dieet van uw vogels. Het is erg makkelijk kiemzaad te maken.

Zaden laten ontkiemen

Er zijn speciale kiemzaadmengsels verkrijgbaar met zaden die geselecteerd zijn op gelijke kiemsnelheid. Ik gebruik een kiemautomaat/kiemapparaat (zie foto rechtsboven) om deze zaden te laten ontkiemen. Elke dag doe ik wat kiemzaad in een nieuwe doorzichtige schaal en vul ik de witte bovenschaal met water (tot 1 cm van de bovenrand). Dit water stroomt door de kiemschotels naar de witte opvangschaal. Dankzij de witte heveltjes blijft elke schotel ca. 5 minuten gevuld met water en blijft er ook een klein beetje water achter voor een hoge luchtvochtigheidsgraad in de schotel. Hiermee wordt een cyclus opgebouwd waarin elke dag een kiemschaal geoogst en gezaaid wordt.

Sepia

Sepia is de interne skeletschelp van een zeekat en vormt een bron van calcium voor vogels. Sepia is verkrijgbaar in alle dierenwinkels, maar ook gewoon te vinden aan de Nederlandse stranden (vooral in de zomer).

Bron van calcium

Calcium is het meest voorkomende mineraal in een vogellichaam. De meeste vogelzaden bevatten weinig calcium en daarom is een extra calciumbron noodzakelijk.

 

Sepia (ook wel zeeschuim genoemd) vormt een rijke natuurlijke bron van calcium, maar ook andere sporenelementen.

Alleen een sepia is zelfs niet genoeg om te voldoen aan de calciumbehoefte van vogels. Bied naast sepia dus ook andere calciumbronnen aan, bijvoorbeeld grit, eierschalen en groene groentes zoals broccoli en boerenkool.

Belang van calcium voor vogels

Vogels hebben calcium onder andere nodig voor de opbouw en onderhoud van het skelet, de vorming van de eischaal en de functionering van lichaamsprocessen (bloedstolling, bepaalde organen, zenuwen en enzymen).

Hang de sepia zo aan gaas dat de vogels bij de zachte kant kunnen en voorkom dat de sepia nat regent. Bijkomend voordeel van de sepia is dat vogels hun nagels en snavel er aan slijpen.

De kiem moet zo klein mogelijk zijn voor de hoogste voedingswaarde, ik kan het kiemzaad al de tweede dag oogsten en voeren.

Hygiëne

Let bij het maken van kiemzaad goed op de hygiëne, het klimaat waarin de zaden goed kiemen is namelijk ook gunstig voor bijvoorbeeld schimmels. Werk daarom met schoon en vers kiemzaad, was de kiemschalen regelmatig en zet de nieuwste kiemschaal boven. Controleer bij de oogst goed op schimmels, of het niet zuur ruikt en spoel het kiemzaad goed af in een RvS zeef. Bij twijfel kunt u het gekiemde zaad beter weggooien.

Grit

Grit is een belangrijke bron van mineralen en sporenelementen en bestaat vaak uit zeeschelpen, roodsteen en (weinig) houtskool. Met name het mineraal calcium is in hoge mate aanwezig (à 20 - 30%) in grit. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet, de vorming van de eierschaal en het juist functioneren van organen en lichaamsprocessen.

Zaden bevatten vrij weinig mineralen.

Hoewel vogels maar weinig grit opnemen en het bakje grit niet snel leeg zal raken, is het verstandig regelmatig (eens per week) wat nieuw grit te verstrekken. Vogels kunnen het namelijk erg selectief opnemen.

In het witte schelpenzand dat als bodembedekking wordt gebruikt in vogelkooien of broedkooien zit al wat grit gemengd. Toch kan grit normaliter beter in een bakje aangeboden worden om vervuiling te voorkomen.

Andere natuurlijke mineralen-/calciumbronnen zijn sepia, droge eierschalen zonder vliezen (foto), boerenkool en andijvie.

Scherpe maagkiezel

Vaak wordt gedacht dat grit dezelfde functie heeft als scherpe maagkiezel, dit is niet zo. Maagkiezel helpt de spiermaag met het vermalen van voedsel in de spiermaag terwijl grit al snel oplost onder invloed van maagzuur en alleen wordt gevoerd voor de opname van mineralen. Vaak is aan grit al scherpe maagkiezel toegevoegd zodat u het niet meer apart hoeft te kopen, controleer dit op de verpakking.

Scherpe maagkiezel lijkt een beetje op grit, maar het is iets heel anders. Waar grit redelijk snel oplost in maagzuur en voedingsstoffen bevat die door de vogel worden opgenomen is dit bij scherpe maagkiezel niet het geval. Toch is maagkiezel onmisbaar voor uw vogels.

Geen tanden

Vogels gebruiken hun snavel om zaden te pellen, ze hebben geen tanden die hun voedsel kunnen vermalen, dit gebeurt in de spiermaag. De spiermaag is sterk gespierd en vermaalt het voedsel met behulp van scherpe maagkiezel, de onregelmatige vorm van de steentjes helpt hier bij.

De maagkiezel blijft enkele weken in de spiermaag, maar door het vermalen vlakken de scherpe hoekjes wel af.

Dan wordt het minder bruikbaar en wordt het door de vogel uitgescheden. Scherpe maagkiezel dient constant verstrekt te worden, maar het is dus normaal dat uw vogels er weinig van opnemen.

Levend voer

Naast insecteneters zijn er ook veel zaadeters die - voorafgaand en tijdens de kweek - levend voer nodig hebben. Meelwormen, buffalowormen, fruitvliegjes, bladluis en pinkies (maden van de vleesvlieg) zijn voorbeelden van insecten die vaak gebruikt worden om in de behoefte naar dierlijke eiwitten te voldoen. Dierlijke eiwitten zijn rijker aan essentiële aminozuren dan plantaardige eiwitten.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en essentiële aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die niet door vogellichaam gemaakt/opgebouwd kunnen worden. Essentiële eiwitten moeten dus in voldoende mate in de voeding aanwezig zijn.

Kweekperiode

Wanneer uw vogels alleen tijdens de kweek insecten nodig hebben is het verstandig om in aanloop van de kweek ook al regelmatig insecten te voeren, om er voor te zorgen dat de vogels de insecten tijdens de kweek in voldoende mate opnemen. Tevens kan het voeren van (ineens veel) insecten ertoe leiden dat vogels direct een nieuw nest willen starten terwijl de jongen in het eerste nest misschien nog maar een week oud zijn.

Bepoederen

Wanneer het dieet van uw vogels voor een aanzienlijk gedeelte bestaat uit insecten kunt u deze het bepoederen met bijvoorbeeld Gistocal, Carmix of Insectenstrooipoeder van Aves. Insecten hebben door het ontbreken van een inwendig skelet namelijk een slechte calcium/fosfor verhouding.

Ingevroren insecten

Insecten kunnen levend worden gevoerd, maar kunnen ook prima ingevroren worden gekocht. Uiteraard moeten deze wel goed ontdooid worden voordat ze worden gevoerd. In bijna elke dierenwinkel kunt u levend voer kopen, u kunt er ook voor kiezen om ze zelf te kweken.

De soortspecifieke behoefte naar levend voer vindt u in het overzicht van volièrevogels.

 

 

 

Barmsijs.

 

De barmsijs (Acanthis flammea) welke in grote delen van Europa gezien wordt kent 3 ondersoorten. Alleen de kleine barmsijs broedt in Nederland. Alhoewel je ze niet snel zult zien. Naar schatting zijn er maar 100 tot 200 barmsijs (broed)paartjes in Nederland.

 

De barmsijs in het wild

De barmsijs kent zoals reeds gemeld 3 ondersoorten, namelijk:

 • Acanthis flammea cabaret; de “kleine” barmsijs, deze komt voor in het gebied vanaf Groot Brittannië tot centraal Europa
 • Acanthis flammea flammea; de “grote” barmsijs, deze komt voor in het noordelijke deel van Europa, Siberië, Alaska en Canada
 • Acanthis flammea rostrata; deze komt voor in noordoostelijk Canada, Groenland en IJsland

In de literatuur wordt de kleine barmsijs (Acanthis flammea cabaret) als ondersoort van de grote barmsijs (Acanthis flammea flammea) beschouwd.

Ze  verschillen voornamelijk in kleur en formaat, waar de kleine barmsijs hoofdzakelijk bruin gekleurd is, is de grote grijzer van kleur. De grote barmsijs lijkt ook weer sterk op de witstuitbarmsijs, deze wordt wel als aparte soort beschouwd.

Barmzijzen zijn van oorsprong broedvogels die alleen in Scandinavië de britse eilanden en de Alpen voorkwamen. Langzaam breidde het broedgebied zich uit waardoor ze in 1942 ook als broedvogel in Nederland op de waddeneilanden werden gezien. Later breidde het broedgebied zich uit naar de duinstreken, Drenthe en de Zuid veluwe. Het leefgebied van de barmsijs bestaat uit naaldbossen en berken langs heidevelden.

Een video van een wilde barmsijs die voedsel aan het nuttigen is:

 Barmsijzen in gevangenschap houden.

De barmsijzen kunnen goed in gevangenschap gehouden worden. In een ruime volière die dicht beplant is komen zij pas echt tot hun recht. Door hun vredelievende karakter kunnen ze ook goed gehouden worden met andere Europese vinken. Samen houden met Afrikaanse en Australische prachtvinken is ook mogelijk, alleen dient u rekening te houden met de verschillende voeding eisen.

Geslachtsonderscheid

Geslachtsonderscheid bij de barmsijzen is makkelijk. Het mannetje heeft een duidelijke rode tekening op de kop, en stuit. Dit ontbreekt bij het vrouwtje. Ook de kleuren zijn bij het mannetje wat intensiever als bij het vrouwtje

Huisvesting

De barmsijs kan zoals reeds gemeld goed in de volière gehouden worden. Als deze volière voorzien is van veel dichte beplanting komen de vogels pas echt tot hun recht.

Als schuilplaats is een nachthok dat vorst en tochtvrij is aan te raden, alhoewel zeer dichte beplanting ook beschutting kan bieden voor de vogels.

Voeding

Als basis voor de voeding word een goede mengeling voor Europese cultuurvogels aangeboden, dit is in de handel bekend als “wildzang’. De barmsijs is een echte zadeneter, daarom is het belangrijk een goed gevarieerd wildzang mengsel te verstrekken. Naast het wildzangzaad kunt u ook wat extra onkruiden en hun zaden aanbieden. Ook onkruiden en takken met knoppen worden graag genuttigd zoals in de video te zien.

Naast deze basis van zaden is het ook belangrijk voldoende dierlijke eiwitten te verstrekken. Dit kan in de vorm van eivoer en universeelvoer. Ook levend voer in de vorm van buffalowormen, pinkys en (geknipte) meelwormen is benodigd. Gekiemd zaad is een grote bron van voedingsstoffen. Zorg er echter voor dat het zaad niet te ver kiemt, de zaden verliezen dan snel hun voedingswaarde.

Indien er jongen zijn is fijn levend voer zoals fruitvliegjes, bladluis, buffalowormpjes en kleine spinnetjes belangrijk, deze worden aan de jongen gevoerd. Zonder dit voedsel zullen de vogels niet succesvol hun jongen kunnen opvoeden.

Zoals bij alle zaadeters mag scherpe maagkiezel nooit ontbreken, ook vogelgrit en een sepiaschild om de snavel te slijpen en mineralen op te nemen moeten altijd beschikbaar zijn.

Het kweken met de barmsijs

Kweken met de barmsijs is goed mogelijk in een goed beplantte volière, de beste resultaten krijgt u als er voor elk koppel een eigen ruimte is. U kunt bijvoorbeeld meerdere vluchten naast elkaar maken, een grootte van 2 x 1 x 2 meter (lxbxh) voldoet. Wanneer de volière veel beplanting bevat zullen de barmsijsjes vaak een vrij nest bouwen in deze beplanting. Als nestmateriaal gebruiken zij hooi, grashalmen, kokosvezel, mossen, veertjes, dierenhaar etc.

Het nest wordt volledig door het popje gebouwd, wanneer het klaar is zullen snel de eerste eitjes gelegd worden. Totaal worden er 4 of eitjes gelegd, er zijn uitschieters naar 6 of 7 eitjes. Het popje zal de eitjes zelf volledig bebroeden, na circa 13 tot 14 dagen zullen de eitjes uitkomen.

De jongen worden door beide ouders opgevoed, waarbij ze na circa 2 weken al uitvliegen. Als voeding krijgen zij hoofdzakelijk levende insecten, deze dienen dus permanent beschikbaar te zijn in de volière of vlucht. Indien deze levende insecten niet beschikbaar zijn kunnen de ouders de jongen niet goed voederen. Uiteraard dient er ook altijd eivoer beschikbaar te zijn in de broedperiode.

De jongen zullen na ongeveer 2 weken uitgevlogen te zijn zelfstandig zijn, ze kunnen dan ook bij de ouders weg gehaald worden om deze rust te gunnen voor een eventueel 2e legsel.

 Adriaan van volliere.nl bedankt voor dit artikel.

Neem eens een kijkje op: https://voliere-info.nl/

-------------------------------------------------------------

 

De prachtrosella in het wild.

 

 In het wild komt de prachtrosella hoofdzakelijk voor in Zuid Queensland en Nieuw Zuid Wales (Australië). De vogels leven hier in de uitgestrekte landbouw en bosgebieden waar zij zich

voeden aan diverse bessen, vruchten, vijgen, bladknoppen, bloemen nektar, fruitboom bloesem en landbouwgewassen.

Daarnaast foerageren ze graag bij boerderijen om hier gemorst graan of tarwe te nuttigen.

Door hun afhankelijkheid van de landbouwsector bestaat er in de toekomst mogelijk een gevaar voor het voortbestaan van deze soort. Naast zaden en vruchten eten de prachtrosella’s ook diverse kleine insecten en hun larven. Deze insecten komen veelal vrij bij het maken van het nest, ook worden er boomstronken letterlijk “kapotgeknaagd” om larven en kleine insecten op te sporen.

In het wild nestelen de vogels hoofdzakelijk net als de “gewone” rosella’s op allerlei plaatsen. Dit kan zelfs in telefoonpalen of hooibergen zijn. De voorkeur is echter boomholtes, of dike takken welke uitgehold zijn. Wanneer het koppel een geschikte nestlocatie gevonden heeft word deze verder uitgehold om ruimte te maken voor het nest.

De holte word verder uitgeknaagd, en het matieraal wat hierbij vrij komt zal als bodem voor het nest dienen. Dit heeft als voordeel dat er ook wacht vocht vastgehouden word, de eieren zullen daardoor niet uitdrogen in het warme klimaat dat in de zomer aanwezig is.

 

Uiterlijk en Geslachtsonderscheid

De prachtrosella is een bijzonder forse vogel van circa 32cm (punt snavel tot punt staart) groot, waarbij de staart ongeveer % van deze lengte inneemt. De ruglijn is vanuit de kop tot de punt van de staart een bijna rechte lijn. De prachtrosella heeft een helder rode kop, borst en nek waarbij onder de ogen een helder witte keelvlek zichtbaar is die doorloopt tot in de wangen.

De buik en borst hebben een scherpe scheiding waarbij de buik van geel naar bleekgroen bij de aars overgaat. Rugdekveren zijn zwart met gele mantelomzooming.

Het geslachtsonderscheid bij volwassen prachtrosellas is niet moeilijk voor het ongetrainde oog. De man is over het algemeen intenser gekleurd dan het popje. Waar de keelvlek bij de man “spierwit” is zal deze bij het popje meer richting rijswit gaan. Ook zijn de kop en snavel van het popje over het algemeen wat kleiner dan bij de man. Echter is doorslaggevend de bruingrijze bevedering rond het oog van de pop, deze ontbreekt bij de man.

De prachtrosella in gevangenschap houden.

KarakterDe prachtrosella kan goed in gevangenschap gehouden worden, echter zijn er wel enkele belangrijke punten om rekening mee te houden. Allereerst kunnen de vogels bijzonder agressief zijn. Met name in de broedperiode (~februari tot eind augustus) zullen beide geslachten agressief reageren naar soortgenoten en andere vogels.

Het zijn vechtlustige vogels waardoor ze per koppel gehouden dienen te worden.

Ook bij het samenstellen van de broedparen is het belangrijk goed te blijven observeren, accepteren de vogels elkaar dan zal de man snel beginnen met de balts (zie kweken). Wanneer het koppel prachtrosellas elkaar echter niet accepteert zal er na korte tijd (als de eerste schrik weg is) een fel gevecht beginnen, waarbij ingrijpen van de verzorger noodzakelijk is. Word er niet op tijd ingegrepen door één van de vogels weg te halen, dan zal het gevecht eindigen wanneer één van de vogels het leven gelaten heeft.

Om broedkoppels samen te stellen kunnen de vogels het beste in afzonderlijke rennen naast elkaar gehouden worden. Vaak is de onderlinge reactie dan goed zichtbaar (agressief aan het gaas hangen, of gewoon rustig op stok naast elkaar). Wanneer duidelijk is dat een koppel elkaar accepteert kunnen zij dan in één voliére gezet worden. De prachtrosellas zullen dan nog even moeten wennen, maar grote conflicten worden hiermee wel vermeden. Plaats altijd een man bij de pop, en niet andersom. De mannelijke prachtrosella is bijzonder teritoriaal, hij kan een pop die erbij geplaatst word alsnog als indringer van zijn territorium zien en het gevecht aangaan. Wanneer de man bij de pop geplaatst word zal de man zijn territorium opnieuw moeten claimen, waarbij de pop al aanwezig is.

Plaats ook nooit koppels van andere rosella soorten naast elkaar wanneer er geen zichtbelemmerende afscheiding tussen de rennen is.

De vogels kunnen dan drukker met elkaar bezig zijn dan met het voortplantingsproces.

-------------------------------------------------------------

Als u uw contributie voor 2018 nog niet heeft overgemaakt, wilt u dat dan deze maand afhandelen.

U kunt het bedrag, € 30.00 overmaken op: NL62INGB0653134630.

 Het bestuur.
-------------------------------------------------------------

De column van Miep.

 

Dag beste Baasjes, gelukkig zitten wij weer in het kweekseizoen en is het TT seizoen alweer achter de rug.  2006 was voor de kleurkanariekwekers het eerste nieuwe standaardeisen-jaar. Ik weet niet hoe dat bij jullie ging, maar ik heb Kees nogal eens horen mopperen over zijn keurbriefjes.

Maar ondanks dat gemopper, moet je toch ook toegeven, dat heel veel kwekers heel snel aan het omschakelen zijn. Dat zijn wel de kwekers die zich de laatste jaren al realiseerden dat het met de bestreping, van met name de vogels in de zwart serie, een andere kant uit zou gaan. Ja, ook hier geldt maar weer: “Regeren is vooruitzien” En laten wij eerlijk zijn, die kwekers verdienen dan ook dat puntje meer. Dat zijn de kwekers die op een goede manier met hun sport bezig zijn.

Ook de keurmeesters werden niet altijd gewaardeerd om hun consequente houding ten opzichte van die noodzakelijke bredere en langere bestreping.  Zij hebben, door zo’n vogel minder punten te geven, hieraan wel een flinke steen bijgedragen. Natuurlijk baal je er als kweker van, dat jouw mooie, maar oude type zwart pigment kanarie, 2 punten minder krijgt dan vorig jaar. Maar je weet wel waar je op basis van de nieuwe standaard staat.

Want eerlijk is eerlijk, wat schiet je ermee op om twee punten teveel te krijgen voor een vogel met het oude type pigment? 

Niets, want dan ga je weer verkeerde kweekparen samenstellen en kom je het probleem het volgende jaar alsnog tegen. Nee, weg met dat te fijne pigment, die vogels kunnen naar de opkoper. Jammer maar als je vogels ten toon wilt stellen, dan moet je rekening houden met de geldende standaardeisen. Wil je vogels kweken en ze alleen maar in je volière houden, dan is er natuurlijk niets mis mee om een hok vol fijn bestreepte vogels te kweken. Maar dan niet meer lopen zeuren als een ander ze te fijn vindt.

U bent natuurlijk nu bezig met het selecteren van de kweekparen die dit jaar de kampioentjes moeten voortbrengen. Laat je dus niet verleiden om toch oud bestreepte vogels te gebruiken. Het wordt toch niets, kweek dan maar met minder vogels, want anders gaan ze toch naar de opkoper. Doe het desnoods dan maar voor ons, want als jullie vrachten oude type vogels kweken en naar de opkoper brengen, zakt de prijs en dan krijgt ook kees ook weer minder geld voor zijn vogels. En dan krijgen wij weer dat gezeur dat wij alleen maar geld kosten en niets opbrengen. En daar worden wij niet vrolijk van.

Goed beste Baasjes, succes met de voorbereidingen van kweek en tot de volgende keer.

Miep uit vlucht 4


                   Allround werkzaamheden zoals:

 • Timmerwerk binnen / buiten

 • Metselwerk

 • Tegelwerk, badkamer, toilet, keuken

 • Vloeren leggen, plavuizen, laminaat

 • Vervangen van kozijnen, deuren

 • Plaatsen van dubbelglas

 • Plaatsen van dakkapellen, dakramen

 • Aanbouw en verbouw

 • Zolderverbouw en aftimmeringen

 • Uw verdere wensen.

Bel gerust voor een afspraak of verdere informatie, 06-43257013

Cor Balk, Timmer- en klussenbedrijf. Motetstraat 1  7323 LD Apeldoorn

k.v.k. nr.  08160707 - btw nr. 0561.85.534.B01  -  Rabobank nr. NL87 RABO 01333 42 352