CONTACTBLAD

vogelvereniging Partropika

februari 2019

Bestuurssamenstelling :

Erevoorzitter                                                        G.J. Dalhuizen

 

Voorzitter                                                             Rein Grefhorst  (Telefoon: 055 – 5414227)

 

Secretaris                                                             Cor Balk

                                                                               Motetstraat 1

                                                                               7323 LD  Apeldoorn

                                                                               Telefoon: 055 – 5222549 / 06 43257013

 

Penningmeester                                                      John Huigen (Telefoon: 055 - 5414807)

 

Redactie clubblad                                                   Kees van Maanen

Alg. Adjunct                                                           Telefoon: 055 – 3665628

 

Horeca                                                                   Piet Bouws  (Telefoon: 055 – 5427860)

 

CONTRIBUTIE bedraagt € 30,00 per jaar. Moet per vooruitbetaling betaald worden.

INSCHRIJFGELD bedraagt € 4,00 en moet gelijk met de eerste contributie betaald worden.

Huisgenoot leden € 15,00 per jaar.

U kunt het bedrag overschrijven op: Bankrekening   NL62INGB0653134630 t.n.v penningmeester “Partropika”,  of contant betalen tijdens de clubavonden, of op de vogelmarkten.

 

RINGENCOMMISSARIS.

Voor alle aangelegenheden betreffende ringen, kunt U contact opnemen met;

Johan de Hoop  Twijndersdonk 103  7326 BN  Apeldoorn Telefoon: 055 – 5413294

 

Materialen  Ab van Lohuizen tel: 5216748.

 

BEGELEIDINGSCOMMISSIE.

Zij heeft tot doel, daar waar er problemen zijn, of vragen over vogels, samen met u oplossingen te zoeken.

 

PARKIETEN                                                    Teun den Houdijker Telefoon: 055 – 5221472

 

EXOTEN/DUIVEN etc.                                    Johan de Hoop Telefoon: 055 – 5413294

 

KLEUR en POSTUURKANARIES                  Rein Grefhorst Telefoon: 055 – 5414227

 

DAMESGROEP.

“Partropika” heeft een zeer actieve damesgroep, die o.a., de verloting op onze jaarlijkse tentoonstelling organiseert. De bijeenkomsten worden gehouden bij:

Diny Grefhorst  Warenargaarde 814 7329 GS Apeldoorn Telefoon: 055 – 5414227

VERGADERINGEN. (niet in juli en augustus)

Worden iedere derde maandag van de maand (aanvang 20.00 uur) gehouden in:

Wijkcentrum “De Groene Hoven" Koninginnelaan 280  7316 LD  Apeldoorn

VOGELMARKTEN.

Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.30 uur.

 

ZAADVERKOOP.

Bestellingen (055) 5221306 en op de vergaderavonden van 19.00-20.00 uur en in de pauze.

 _______________________________________________________________________________ 

Vogelvoer bestellen Rik bellen!

Telefoon: 5221306

 

Iedere dinsdagavond kunt U voer halen in onze berging.

Geopend van 18.30-19.30 uur.

Ook tijdens de vogelmarkten of in de pauze op de contactavond 

____________________________________________________________________

  Apeldoornse vogelkweker voor de tweede keer wereldkampioen

   

  Door Mandy Hendriks

   

  APELDOORN – Een kampioensvogel kweken: het is moeilijker dan je denkt. Met speciale voeding, goede verzorging en een selectie uit heel veel vogels, is dit mogelijk. Fokker Cor Balk is een groot deel van het jaar bezig om deze vogels te kweken. Door zijn passie en toewijding heeft hij al flink wat prijzen op zijn naam staan, waaronder twee keer een wereldkampioenschap.

   

  Naast een eigen timmer- en klusbedrijf steekt Cor veel tijd in zijn vogels. Zijn garage is al ruim tien jaar een groot vogelverblijf met broedkooien, rennen, een tentoonstellingsdeel, een keukentje en ketel. Alles om de optimale omgeving voor de vogels te creëren. “Ik heb ook een buitenvolière voor de jonge vogels”, legt de kweker uit. “Die mogen van april tot september overdag naar buiten.”

   

  Postduiven  

   

  Cor groeide op in de postduivenwereld door zijn vader en broer. “Hier is toch zeker de basis gelegd voor mijn vogelhobby. Veel hanteer ik vanuit die postduivenervaring. Wekelijks moesten we de wedstrijdduiven voorbereiden voor vluchten. Het conditioneren, in vorm houden en juiste piekmoment scoren, was een goede leerschool. Vele eerste prijzen en kampioenschappen waren al snel het gevolg.”

   

  In 2008 werd Cor lid van de Apeldoornse vogelvereniging Partropika. Tijdens zijn eerste tentoonstelling viel hij gelijk in de prijzen. “Wauw, dacht ik. Dit smaakt naar meer.” In de loop van de tijd werden de vogelmodellen steeds beter en volgende er meer prijzen, waaronder een wereldtitel bij de Mondial (het belangrijkste vogelfestijn van de wereld) in Almeria, Spanje. “Ik werd kampioen met een Zwartkop geel-lilaborstman en won zilver met een Oranjekop groen overgoten witborst en met een Zwartkop groen overgoten lilaborst.”

   

  Voorbereiding

   

  Maar hoe bereidt Cor zich voor op zo’n kampioenschap? “Aan het begin van het jaar worden de vogels gekweekt. Als ze aan de standaard eisen voldoen (denk aan kleur, type en formaat), dan bepaal je zelf of je vogel geschikt is voor een tentoonstelling. De vogels die je goed genoeg acht probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden. In juli, augustus worden deze apart gezet en in oktober hebben we de eerste show. Tot met januari duurt het tentoonstellingsseizoen.”

   

  Mondial in Zwolle

   

  Afgelopen maand was de vogelliefhebber bij de Mondial in Zwolle. Duizenden fokkers van kooi- en volièrevogels uit de hele wereld komen hier jaarlijks bijeen om elkaar te ontmoeten, vogels te vergelijken en om vogels tentoon te stellen, in de hoop een mooie prijs in de wacht te slepen. Het is dé bekroning van een fokseizoen. Met Cor zijn Gouldamadine blauwe Zwartkop paarsborstmannen heeft hij vrijdagochtend 11 januari de hoofdprijs in ontvangst mogen nemen. “Een bijzondere prestatie”, vindt Kees van Maanen van vogelvereniging Partropika. “Het is geen makkelijke opgave, want de stam moet bestaan uit vier identieke vogels, qua type, formaat, kleurstelling en conditie. Meestal mankeert er wel iets aan een vogel.”

   

  Cor is dan ook heel blij met zijn winst. “Daar doe je het voor. Maar ik heb in al die jaren zoveel gewonnen, dat ik geen last meer heb wedstrijdzenuwen. Mijn hart gaat wel iets sneller kloppen als ik weet dat de uitslagen op internet staat. Als je dan je naam ziet staan, geeft het wel een bevestiging dat je nog steeds op de goede weg bezig bent.”

   


  De Catharina parkiet

  Als je ooit een Catharina parkiet hebt gezien, zal je wellicht maar één ding echt onthouden hebben: hij is groen. Dat klopt helemaal! Toch is hij niet zo eentonig groen. De Catharina parkiet heeft vele kleuren groen verspreid over zijn lichaam.

  Waar zijn kopje een blauwige tint heeft, zijn buikje wat meer gelig is en zijn vleugeltjes een olijfkleur hebben, hebben de uiterste veren in de staart en vleugels een felle groene kleur met heel donkere eindpunten. Groen is de echte kleur van deze parkieten, maar in gevangenschap kan je tegenwoordig ook blauwe Catharina parkieten vinden.

   

  Vier speelse Catharina parkieten

  De Catharina parkiet is een tamelijk kleine parkiet, ongeveer 17 centimeter groot en weegt maar 50 gram. Dit is ongeveer even groot als grasparkieten, een soort parkieten die we meestal als klein bestempelen.

  Mannetjes en vrouwtjes zijn lastig uit elkaar te houden. Je moet kijken naar de kleur om te achterhalen welk geslacht ze hebben, al is het niet gemakkelijk. De popjes hebben een iets lichtere kleur dan de haantjes maar het blijft heel erg lastig om ze uit elkaar te houden.

   

  Gedrag van de Catharina parkiet als huisdier

  De Catharina parkiet is een redelijk rustige vogel. Ze kwetteren tijdens het eten en tussendoor wel af en toe, maar ze maken heel wat minder kabaal dan de qua grootte vergelijkbare grasparkieten.
  Deze vogeltjes kunnen ook erg goed leren spreken, een leuk pluspunt als je altijd al een sprekende vogel wilde hebben!


  Waar leeft de Catharina parkiet?

  De Catharinaparkiet is nog verdeeld in twee soorten met elk een andere woonplaats. De ene soort leeft in Midden-Amerika, van het zuiden van Mexico tot in het westen van Panama. De andere soort bewoont het Andesgebergte in Peru, Ecuador, Venezuela en Colombia en leeft hier tamelijk hoog rond de 2000 meter boven de zeespiegel.

  In deze landen woont de Catharina parkiet in erg groene bossen met een gevarieerde vegetatie en de soort die rond de Andes leeft, houdt naast de groene bossen ook van bamboebossen.

  Wat eet een Catharina parkiet?

  De voeding van de Catharina parkiet bestaat in het wild voornamelijk uit knoppen en bloesems van de bomen in hun leefomgeving, maar ook de vruchten en zaden worden met veel plezier opgegeten. De ondersoort die in Zuid-Amerika leeft, eet ook af en toe bamboe.

  Catharina parkieten in een volière eten liefst een zaadmengeling voor grote parkieten.

  Toch is dit niet volledig.

  De parkieten hebben graag ook een grote variatie aan fruit of groenten, en wat eivoer kan ook geen kwaad. In tegenstelling tot enkele andere veel gehouden soorten vogels, is de zaadmengeling hier niet het belangrijkste in de voeding. Het is hier echt noodzakelijk om dagelijks meer dan zaad te geven. Bijvoorbeeld stukken fruit zoals banaan, papaya, appel, peer, abrikoos, sinaasappels, granaatappel, druiven en tomaten (enkel de tomaat zelf, geen groene stukjes blad!)… Ook groenten zoals wortelen, broccoli, sla en maïs eet de Catharina parkiet heel graag.

  Deze grote afwisseling in voeding is belangrijk om de Catharina parkiet een gevarieerd en gezond dieet te geven. Van enkel zaden worden ze soms ziek. Ook is er veel meer werk aan het eten van grote zaden en het oppeuzelen van fruit en groenten, wat er voor zorgt dat de parkieten zich minder snel gaan vervelen.

  Het spreekt voor zich dat je steeds moet zorgen dat er vers drinkwater te vinden is. Catharina parkieten laten al eens graag zaden weken in hun water zodat ze zachter worden, maar dit zorgt al snel voor vuil water. Dagelijks verversen is dus meestal echt nodig.

   

  Opgelet: voeding met een hoog zout, suiker of vetgehalte moeten vermeden worden. Nog gevaarlijker is het geven van de volgende voeding: avocado, caffeïne, pitten van fruit, uien, paddenstoelen, ongekookte bonen, steeltjes of takken van tomaten en aubergines. Deze dingen zijn echt schadelijk en moeten te allen tijde vermeden worden!

  Huisvesting van de Catharina parkiet

   

  Als je graag Catharina parkieten in huis neemt, vind je hier wat handige informatie. Om te beginnen moet je een voldoende grote kooi zoeken. Deze parkietensoort is echter niet erg groot, dus ideaal om in een kleinere vogelkooi te houden in je huis. Kooien van 60x40x40cm of 50x50x50cm zijn vaak al groot genoeg om een koppeltje te houden. Uiteraard is het wel zo dat een grotere kooi nooit kwaad kan, de vogels zullen dit enkel leuker vinden om in rond te vliegen.

  Speeltjes voor de Catharina parkiet

   Catharina parkieten zijn echte klimmers. Ze vinden niets leuker dan de hele dag op touwen bijten, doorheen de hele kooi klauteren en op alles knabbelen dat ze tegenkomen! Er is toch niets zo leuk als dingen in stukken knagen en trekken? Precies, zo denkt de Catharina parkiet!

  De ideale speeltjes voor deze parkietensoort zijn dan ook touwen en andere voorwerpen waar veilig aan geknaagd kan worden.

  Natuurlijk kunnen schommeltjes en laddertjes ook, daar kan ook op worden rondgekropen!

  Kweken met Catharina parkieten

  Al vanaf een leeftijd van rond de negen maanden zijn Catharina parkieten geslachtsrijp. Dit is erg vroeg ten opzichte van veel andere vogelsoorten en heel wat kwekers wachten dan ook liever een tijdje langer, bijvoorbeeld tot ze zeker een jaar oud zijn.

  Als je er voor gaat om zoveel mogelijk jongen te hebben, kan je best een haantje bij twee popjes zetten en dan kiest die zijn gewenste partner. Doorgaans krijg je zo betere broedresultaten doordat er meer eitjes bevrucht zullen zijn.

  De nestkastjes moeten ongeveer 30x15x15cm groot zijn met een gaatje van een vijftal centimeter, de bodembedenking kunnen gewone houtschilfers zijn of eventueel kokosvezel. Hierin zullen dan meestal twee tot vier eitjes gelegd worden waarop het popje zal broeden na het leggen van het tweede ei, om vervolgens na een twintigtal dagen uit te komen. De jongen zijn ontzettend klein bij het uitkomen en zullen pas echt snel beginnen groeien na een kleine week. Uitvliegen doen de jongen als ze vijf tot acht weken oud zijn.


  Binsenastrildes

  De binsenastrilde (Neochmia ruficauda) is een opvallend klein vogeltje met zijn zilverwit gespikkelde buik, en oranje tot rode kop een mooie volière vogel. Maar waar komt deze vogel vandaan? Wat eet hij, en hoe zie je wat een man of pop is? 

  Binsenastrildes in het wild

  Om bij het begin te beginnen, de binsenastrilde leeft hoofdzakelijk in noord, oost en west Australië.

   

   

  Links man, rechts pop

  De binsenastrilde kent 3 ondersoorten;

  • Neochmia ruficauda subclarescensKomt hoofdzakelijk voor in het noordelijk/noordwestelijk deel van Australië
  • Neochmia ruficauda clarescens Komt hoofdzakelijk voor in noordoostelijk Australië. Gele buik, word door kwekers veel gehouden
  • Neochmia ruficauda ruficauda Komt hoofdzakelijk voor in oostelijk Australiè

  De binsenastrilde is met een grootte van 11 tot 12 centimeter vergelijkbaar met een zebravink.

  Geslachtsonderscheid

  De mannetjes hebben een veel groter, en vaak dieper gekleurd masker (zie foto). Dit geld ook voor de geel-masker Binsenastrilde. Daarnaast is de buik ook donkerder van kleur bij de mannetjes.

  Binsenastrildes voeding

  Binsenastrildes eten een goede mengeling voor tropische vinken zoals in de handel verkrijgbaar. Daarnaast kunt u dit mengsel aanvullen met onkruidzaden. Naast de zaden eten binsenastrildes graag groenvoer zoals fruit of onkruid. Dit kunt u ook realiseren door bijvoorbeeld planten in de volière zetten.

  Zoals bij alle vogels dient u de binsenastrilde altijd grit, sepia en maagkiezel beschikbaar te stellen. In de rustperiode geeft u ook 2-3 keer per week een portie eivoer. In de kweek en rui periode dagelijks eivoer verstrekken. Vers (bad)water mag uiteraard nooit ontbreken. Levend voer word ook op prijs gesteld, maar verstrek dit met mate. Bijvoorbeeld (geknipte) buffalowormen of pinkys.

  Binsenastrilden in de volière

  Binsenastrildes hebben een erg verdragend sociaal karakter. Ze kunnen daardoor prima in de (gezelschap) volière gehouden worden. In de volière zullen zij andere vogels met rust laten en gewoon hun eigen gang gaan. In de kweekperiode zullen ze wel het nest beschermen, maar elke vogel zal dit doen. U kunt de vogel uiteraard ook in een (kanarie)kooi of kamervolière houden. Ook het kweken in broedkooien behoort tot de mogelijkheden. Een minimale maat van 40x60x40cm raad ik aan, zeker niet kleiner dan 40x40x40cm (LxBxH).

  Omdat binsenastrildes altijd actief zijn is het een mooie verschijning in de volière. Ze zullen uw volière helemaal tot leven laten komen.

  In de volière dienen de binsenastrildes een nachthok te hebben waar zij zich terug kunnen trekken. Dit nachthok dient vorst, tocht en watervrij te zijn. Alhoewel de vogel een tere indruk maakt zijn ze goed winterhard. Let er alleen bij vorst op dat uw nachthok vorstvrij blijft (bijvoorbeeld door een kleine verwarming) Zo kunnen de vogels de winter goed doorkomen.

  Binsenastrildes kweken

  Het kweken van binsenastrildes gaat zoals bij veel vinken het beste in zogenaamde kweekkooien. Hier kunt u selecteren welke man met welke pop paart. Maar in de volière kweken binsenastrildes ook met goede resultaten. Zorg dat u in de volière genoeg nestgelegenheden ophangt. De binsenastrildes maken hun nestje dan in deze halfopen nestkastjes. Ook vrije nestjes bijvoorbeeld in een struik worden soms gebouwd. Controleer dan even of het nest stabiel genoeg is, en verwijder het anders. Het kan een teken zijn dat de nestkastjes niet gewaardeerd worden.

  Als u wilt kweken met binsenastrildes is het belangrijk vogels te nemen die minimaal een jaar oud zijn, liever nog wat ouder. Te jonge vogels zijn nog niet volledig geestelijk voorbereid op de kweek en kunnen daardoor hun nest vroegtijdig verlaten. Er worden eitjes gelegd, en hier word eventueel een paar dagen op gebroed maar daarna verlaten de ouders het nest. Dit komt het vaakst voor bij (te) jonge vogels.


   

   

  Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden.

  Je hebt het zo ontzettend moedig gedaan. Wie kan begrijpen, hoe je hebt geleden en wie kan voelen wat je hebt doorstaan?

  Wat heeft Piet veel gedaan voor de vereniging, je deed nooit tevergeefs een beroep

  op Piet. Hij stond altijd voor je klaar.

  PIETER JAN BEREND BOUWS

                   PIET

  Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte om dit verlies te dragen.

  Als u uw contributie voor 2019 nog niet heeft overgemaakt, wilt u dat dan deze maand afhandelen.

  De contributie is per vooruitbetaling verschuldigd, dus wellicht ook het moment uw contributie voor 2019 over te maken.....

  U kunt het bedrag, € 30.00 overmaken op: NL62INGB0653134630.

   Het bestuur.


                     Allround werkzaamheden zoals:

  • Timmerwerk binnen / buiten

  • Metselwerk

  • Tegelwerk, badkamer, toilet, keuken

  • Vloeren leggen, plavuizen, laminaat

  • Vervangen van kozijnen, deuren

  • Plaatsen van dubbelglas

  • Plaatsen van dakkapellen, dakramen

  • Aanbouw en verbouw

  • Zolderverbouw en aftimmeringen

  • Uw verdere wensen.

  Bel gerust voor een afspraak of verdere informatie, 06-43257013

  Cor Balk, Timmer- en klussenbedrijf. Motetstraat 1  7323 LD Apeldoorn

  k.v.k. nr.  08160707 - btw nr. 0561.85.534.B01  -  Rabobank nr. NL87 RABO 01333 42 352