VRAGENLIJSTJE THEMADAG FOKPROBLEMEN

 1. Vanaf wanneer worden vogels geselecteerd voor de fok van het nieuwe seizoen?

Begint bij vorige seizoen, vanuit het nest voorselectie op kweek- en showvogels. Goede gezondheid is eerste voorwaarde. Op welke eigenschappen worden koppels op geselecteerd? Groei, kleur, hoe komen ze door de rui, erfelijkheid, uiterlijke kenmerken Kan de uitkomst van de selectie voorspeld worden? Nee, de kleurslag wel maar de kwaliteit niet. Mix van ouders voor verbetering van eigenschappen, pech als de slechte daarbij overheersen. Selecteren met genetische kennis.

 1. Blijven mannen en poppen gedurende het fokseizoen samen in één broedkooi?
  Afhankelijk van gedrag, wordt man gebruikt voor meerdere poppen, voert de man wel of niet mee. Wat zijn de voor- en nadelen? Minder onbevruchte eieren. Zodra de jongen op de rand van het nest zitten de man terugplaatsen. Nadeel felle mannen.
 1. Welke nestkastjes/-bakjes en welk nestmateriaal wordt gebruikt?
  Nestkastjes worden zowel binnen als buiten de broedkooi gebruikt. Voorkeur voor binnen. Gebruik van filterzakjes of viltjes met gaatjes voor ventilatie. Vogel moet omgeving kunnen zien, 2e ronde zachter nestmateriaal gebruiken tegen plukken. Zit snel om de pootjes heen, sisal heeft een open structuur. Aardewerken bakjes zijn beter vochtregulerend.
 1. Hoe wordt (preventief) aandacht besteed aan hygiëne, temperatuur, licht, ongediertebestrijding?
  Goed schoonmaken en ontsmetten, temp 10º-12º voor broeden, hygro 50-60. Vlak voor uitkomen van eieren deze natspuiten. Licht ca. 15 uur, na 1e ronde 1 uur erbij. Gebruik van Exzolt, Ivomectine, Dasty, Frontline, Homeshield en poeder van Sjoerd Zwart. Ardapp is niet meer toegestaan.
 1. Moeten eieren ‘geraapt’ worden en vervangen door nep-eieren?
  Als je raapt wel vervangen, wordt het meest gedaan. Bewaren in zaad of ander zacht materiaal. In het nest worden de eieren gedraaid, maakt niet uit of ze buiten het nest platliggen of niet. Voordeel in 2e ronde geen bevuilde eieren. Hoe lang kunnen geraapte eieren buiten het nest bewaard worden? Na bevruchting koel en donker max. 14 dagen. Kwaliteit gaat achteruit, pop blijft niet op nest na twee weken. Wanneer worden de eieren teruggelegd om uit te broeden? Na het 4e ei terugleggen. Als eieren blijven liggen blijven de jongsten vaak achter. Nederlandse Kleurkanarie Club Dutch Colorbred Canary Society Société Canaris Couleurs des Pays-Bas
 1. Wat kunnen oorzaken zijn van onbevruchte eieren?
  Twee poppen op het nest, te vroeg beginnen, te weinig licht, pop te jong (minimaal 9 maanden) Wat kunnen oorzaken zijn van bevruchte eieren die niet uitkomen? Jongen dood in het ei.
 1. Welke extra voedingsstoffen hebben oudervogels en jongen nodig tijdens de fok?
  Ieder heeft hiervoor zijn eigen menu. Als dat werkt zeker niet aanpassen. Tot wanneer wordt bijv. startermix gegeven? Wordt extra eivoer gegeven? Wordt kleurstof gegeven? Startermix voor het uitkomen en tot het ringen. 1e dag geen eivoer geven, eerst de moederkrop leegmaken. Kleurstof voor rood of geel al voor de kweek beginnen, maar voor mozaïeken de eerste 7 weken niet.

 

 1. Wat kunnen oorzaken zijn van het uit het nest gooien van de jongen?
  Te lange nagels, mannen agressief, slechte jongen, niet accepteren van ringen, storend nachtlampje.
 1. Wat kunnen oorzaken zijn dat een pop niet vast op het nest zit?

Luizen, muizen, conditie Hoe kan plukken van de jongen worden tegengegaan? Selectie, door tralies voeren, soms ook plukken door mannen. Erfelijkheid is tot op heden niet aangetoond. Havermout bevat bepaalde stof die plukken tegengaat. Ook kan men een aardappel door het eivoer doen.

Deze halfgaar koken en door eivoer mengen.

 1. Vanaf welke dag en hoe worden de jongen geringd?
  Afhankelijk van groei van jongen ringen met maat 2.9 of 3.2. In België wordt gecodeerd per maat, is niet toegestaan. Hoe wordt een kweekbestand bijgehouden? In een kweekboek bijhouden wie de voorouders zijn. Niet fokken met broer en zus, maar altijd met vader/dochter of moeder/zoon.
 1. Wanneer zijn de jongen zelfstandig en verlaten zij het nest?
  Bij verlaten van het nest zijn de jongen nog niet zelfstandig. Duurt 17-19 dagen afhankelijk van voeren en kleurslagen (satinet 30 dagen). Kan de pop aan een nieuw nest beginnen wanneer het vorige nest de broedkooi nog niet verlaten heeft? Wat zijn voor- en nadelen? Ja, oude nest op de grond plaatsen, wel kijken of oude jongen niet op de nieuwe gaan zitten. Voordeel: eerder klaar met foksei Nadeel: nieuwe eieren op de grond.

 

Succes met de kweek.