CONTACTBLAD

vogelvereniging Partropika

Februari 2024

  Toedienen vloeibaar kleurstof voor gele kanaries.

   

  De eerste vraag is al: gaat het over gele of geel ivoor kanaries?

  Toch ook even een toelichting: wat is de bedoeling van het gebruik van luteïne (of een andere kleurstof zoals vb Yellux poeder van Versele)? Zoals je weet is er nogal wat verschil tussen het jeugdkleed van een vogel en de kleur van de vogel na de eerste rui. Maar … tijdens die eerste rui verliest een kanarie zijn slagpennen (vleugels en staart) niet. Gevolg: er is een kleurverschil tussen de kleur van de slagpennen uit het jeugdkleed en die van de andere veren van de vogel (die tijdens de rui worden gewisseld).
  Zoals je ook wellicht weet is het streefdoel voor elke kanarie op de tentoonstellingen om een zo uniform mogelijk beeld te geven, en in dat opzicht zijn die blekere staart- en vleugelpennen natuurlijk storend.

  Vanaf het tweede jaar ruit de kanarie ook de slagpennen, dus dan stelt het probleem zich niet meer want dan zullen de nieuwe pennen automatisch meer doorgekleurd zijn.

  De enige bedoeling van het toevoegen van kleurstof is om in deze slagpennen vanaf het eerste jaar de kleur te krijgen die normalerwijze pas vanaf het tweede jaar komt. Vroeger – voor het gebruik van kleurstof  gangbaar was – trok men gewoon de slagpennen in staart en vleugels uit, en de nieuwe pennen hadden automatisch meer kleur. Maar natuurlijk werd er op die manier wel af
  en toe eens een vleugel gebroken.

  Dit betekent ook dat men dus enkel deze kleurstof in het eivoer moet toevoegen tot de slagpennen er zijn. Als ze er zijn, is alles OK en aangezien de vogel die pennen niet verliest tijdens de eerste rui, zullen ze meteen de goede kleur hebben (tenminste als men goed gedoseerd heeft met de
  kleurstof, niet teveel en niet te weinig).

  Mocht de vogel tijdens de rui een pen breken en men moet die uittrekken, dan is er geen kleurstof meer nodig, want de nieuwe pen komt toch met meer kleur terug.

  Zelf geef ik aan de gele kanaries kleurstof in het eivoer tot de jongen +/- 20 dagen oud zijn, niet langer. Pas op: geef geen kleurstof tijdens de rui aan gele kanaries want dan worden ze oranje en dat is ook absoluut ongewenst!

  Bij geel ivoor kanaries ligt dat anders: om één of andere reden (waarschijnlijk te maken met het feit dat de ivoorfactor een factor is die de vederstructuur verandert) worden de geel ivoor kanaries niet oranje als men ze tijdens de rui ook kleurstof geeft. En aangezien – althans in België, de keurders steeds diepere en diepere kleur vragen bij de geel ivoor kanaries, geeft men bij ons aan de geel ivoren ook tijdens de rui kleurstof en zelfs in het drinkwater.

  Ik kan je vertellen welke doseringen ik gebruik, maar dan moet ik er wel bij vertellen dat ik nogal wat rusk gebruik in mijn eivoer.

  Kleurstof in het eivoer: Geel intensief en schimmel.
  ik maak een oplossing van water met 5% luteïne, dus 100 ml luteïne in een fles van 2 liter; die mengeling gebruik ik om mijn rusk vochtig te maken (de rusk mag achteraf niet hard-korrelig meer zijn, maar mag ook niet kleven); daaraan voeg ik droog eivoer toe (ongeveer evenveel eivoer als ‘gezwollen’
  rusk); dat geef ik tot de jongen 20 dagen oud zijn;

  Kleurstof in het eivoer: Geelivoor intensief en schimmel.
  Kleurstof in het drinkwater (enkel geel ivoor): dit is een mengeling met 1% luteïne, dus 20 ml luteïne in een fles van 2
  liter.