CONTACTBLAD

vogelvereniging Partropika

Juni 2024

  LIJNENTEELT OF STAMMENTEELT.

  Algemeen.
  Deze kweek is voor mij maar voor heel veel liefhebbers de enige en beste methode om te komen tot succes in de kweek van kanarievogels . Alle verborgen factoren zowel de goede minder goede en of slechte komen op deze manier het snelst tot uiting .

  Bontheid ,vorm fouten, gedrag stoornissen , pigment en of kleur beïnvloedende factoren ,bevedering enz enz komen zo erg snel tot uiting .Het is aan de liefhebber kweker deze goede eigenschappen vast te leggen , en later weer te gebruiken om al deze goede eigenschappen vast te leggen in de te kweken vogelsoort en of kleurslag. Het zal duidelijk zijn dat hierbij een goed kweekboek met daarin goed gemaakte op en aanmerkingen van de vogels worden vast gelegd. Meestal wordt er gezegd dat grote kwekers foefjes hebben en of toepassen ,.Dat sommige kwekers foefjes gebruiken zal ik niet erkennen maar mijn inziens liggen deze op een ander vlak en niet op vererving vlak .De kwekers en daar komt het, die doordacht te werk gaan ,goed overwegen welke vogels zij zullen gaan kweken ,met kennis van de erfelijke factoren van de vogels .met daarbij hun kennis en feeling zullen de korte weg naar succes hebben .Hoe doen ze dat nu ,nou heel eenvoudig door de lijnen teelt ofwel de stamkweek.

  Wat is nu een stam :
  1. Dit is een aantal vogels afkomstig uit een populatie vogels die qua afstamming in meer of mindere mate verwantschap met elkaar hebben . Dus een streng geselecteerde groep vogels, die weinig verschil laten zien in hun erfelijke overdrachten.
  2. Het zg. verdringingskruisen heeft er toe geleid , dat de meeste ongewenste eigenschappen zijn verdwenen ,en alleen de gewenste eigenschappen (in Bv kleur en vorm) zijn overgebleven.
  3. Dus een stam is een collectie vogels met de zelfde uiterlijke kenmerken zowel in pigment en vetstofkleuren ,bijkleur en erfelijke eigenschappen zelfs in vorm en houding .ze kunnen dus zowel schimmel als intensief zijn .
  4. De stam moet een waar kleurbeeld vormen ,ook in gedrag , houding en vorm ,het zal duidelijk zijn dat de rust in de vogel ook erg belangrijk is (ook dit is een erfelijke aangelegenheid)


  5. Dus bij het opzetten van een stam ,moet men op alles letten ,vanaf dat de vogel uit het ei komt .Alles goed gaan vast leggen in het bewuste kweekboek .Zeker de goede eigenschappen ,maar ook de slechte eigenschappen moet worden vast gelegd ,om deze later te kunnen uitsluiten. .VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN.

   

  Systeem van de stamkweek (lijnenteelt).

  Dus we kopen altijd vogels aan bij een erkende kweker in de te kiezen kleurslag ,kortom men koopt vogels waarvan men zeker weet dat hier al een goede selectie in is uitgevoerd .U kunt dit zeker testen door de TT resultaten van deze kweker een tijdje te volgen ,of te raadplegen ,dit is een redelijke graatmeter. Koop hier de vogels ,en controleer de gegevens van deze vogels via het kweekboek van de kweker (verkoper) als er Bv nog verervende factoren aanwezig zijn ja of nee .En ook hoever de verwantschap al is van de aan te kopen vogels. We moeten er van uitgaan , dat alleen een constant verervende stam kan worden opgebouwd ,door zoveel mogelijk de gewenste eigenschappen te noteren ,over al de kweekjaren .En de ongewenste eigenschappen ook te noteren maar deze wel direct uit schakelen.

  MET ANDERE WOORDEN : (start alleen met)
  Onverwante kwaliteit vogels zowel man /pop
  Zorg voor zuiver verervende vogels.
  Let ook op een goede bevedering structuur.
  Zorg voor een goede houding en gedrag.
  De kweker.
  Onverschillig van welke kleur of vogel we ook gecharmeerd zijn ,of dat gepigmenteerd of vetstofkleur is .Een kleurkennis van de vogelkweker is een eerste vereiste.
  Het maakt niet uit of we dominant of recessief wit Geel intensief roodschimmel of mozaïek kleuren met wit of rood of geel of met ivoor enz kweken. We zullen moeten weten hoe zo,n kleurslag er uit moet zien om aan de top te komen .Zoveel feeling zal een kweker moeten bezitten. Zonder deze kennis valt er weinig te bereiken. Het is daarom dat de standaard kleurkanarie bij geen enkele kweker van kanaries mag ontbreken. Als we deze regels kennen en gebruiken kan men beginnen met het opzetten van de lijnenteelt.

  Welk systeem toepassen ?
  De meest verwante en niet direct aan te bevelen voor een beginner is de koppeling is Broer * Zus Dit is ook de kortste weg om in de nakweek, de goede of slechte eigenschappen snel uit te selecteren En de gegevens vast te leggen. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen kan bij kerngezonde en sterke goed uitgeselecteerde vogels Neem hier goed nota van !!!!!
  De veel gebruikte methode is :
  De Patrokliene methode (is vader gelijkend)
  De Matrokliene methode (is moeder gelijkend)

  De Patrokliene methode:
  1 Jaar : Een MAN (stamvader) koppelen aan 2 a 3 betrouwbare poppen .
  2 Jaar : De mooiste en beste dochters terug koppelen aan de stamvader.
  3 Jaar : De mooiste poppen uit het tweede jaar koppelen aan de stamvaders.
  4 Jaar : De Nakweek van het 3 Jaar onderling koppelen.
  Opmerking : Tot het 4 jaar is wel maximum wat u kunt verantwoord uit de kleurkanarie kan halen.

  De Matrokliene methode:
  Deze Methode kunnen we starten met vogels uit het 2Jaar van de patrokliene methode ,dus we krijgen hierdoor 2 lijnen Oa : A - Lijn 1


  Vader gelijkend = Patrokliene methode. B - Lijn 2 Moeder gelijkend = Matrokliene methode
  2 Jaar : Stam moeder pop koppelen aan een goede en betrouwbare man uit het 1 jaar van de patrokliene methode.
  3 Jaar : De mooiste man uit het 2 jaar terugkoppelen aan de moeder van het 2 jaar.
  4 Jaar : De mooiste man van het 3 jaar terug koppelen aan de stam moeder of aan de mooiste poppen uit het 2 jaar.

  Opmerking :
  We bezitten nu twee lijnen (gelijk aan de patrokliene methode ,de goede mooie grote sterke jongen uit het 3 en of 4 jaar onderling gepaard worden .En we beginnen weer opnieuw met het vormen van twee lijnen .uiteraard kan men ook nog eens nieuw bloed inbrengen ,en nog een lijn extra opzetten ,de methode blijft het zelfde ,maar blijf wel alles goed vast leggen . Succes is verzekerd bij het opzetten van je stam.

  Besluit
  Op deze manier zal zo op een korte tijd gegarandeerd als men vrij blijft van ziekten, en of tegenslag,een erg goede stam (lijn) kunnen opzetten, dit misschien al in het 3 jaar . Zoals eerder vermeld kun je na het 4 jaar weer opnieuw beginnen om langs deze weg twee lijnen te gaan kweken Bij nieuw bloed de eigenschappen van je eigenstam inschakelen . Goed uitgevoerd zit u dan op het niveau van startvogels ,deze nakomelingen kunt u weer onverwant in kweken bij de stammen opbouw .Heft u deze niet ,dan de nakomelingen gebruiken tegen andere onverwante kwaliteit vogels . Zelf verkies ik wel eens bloedverversing na iedere opbouw. Let wel op de dominerende factoren.
  Ik wens je succes met de beschreven lijnenteelt ,en nogmaals beheer je kweekboek bij deze lijnen teelt.

  Lipochroom kleurkanaries.

  De lipchroom kleurkanaries zijn melanine vogels waar waarde melanine door de enzymfactor de melanine vorming gemaskeerd.
  Welke gemaskeerde factor zal nu de beste nu de mooiste lipochroom vogels geven.
  Kijk een goed in uw hok.

  Alle lipchroomvogels kunnen dus de onderstaande kleuren maskeren..
  Zwart geel
  Bruin geel
  Agaat geel
  Isabel geel

  De vogels met gemaskeerd zwart en agaat zullen de beste lipochroom vogels laten zien.
  Kunt u dit zien, ja:
  De oogkleur zal bij deze vogels diep zwart zijn
  Bij de bruine en isabel kleur zal de oogkleur wat marter zijn.

  Bij de kweek in uw hok zal ongetwijfeld wel een bonte vogel in uw kooi verschijnen.
  Dan weet u dat deze vogel uit de zwartserie komt. Dus goed om dat te weten.

  Heeft u bruin of isabel bonte vogels, probeer alle vogels die dit laten zien uit uw bestand te verwijderen, ook de oudervogels.

  Rein.