Contactblad

 Vogelvereniging

"Partropika"

Clubavond

Hierbij nodigen wij u uit voor onze clubavond op maandag 20 februari 2017.

Wijkcentrum “De Groene Hoven” Koninginnelaan 280 Apeldoorn.

Aanvang 20.00 uur.

 Agenda:

 1. Opening
 2. Verslag vorige vergadering.
 3. Ingekomen post.
 4. Voorstel: Jaarvergadering vanaf 2018 weer in februari.
 5. Uitleg ringenbestelling 2018
 6. Stand van zaken huisgenootleden
 7. Rondvraag
 8. Vogelbespreking
 9. Sluiting

_____________________________

Wereldkampioenschap.

Cor Balk is in Alemeria, Spanje wereldkampioen geworden met een enkelfactorige pastel Gouldamadine.

Ook heeft hij twee zilveren medailles gewonnen

Cor van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat, wij zijn trots op je.

Bestuur Partropika       

Zintuigen van vogels

Hoe goed kunnen vogels horen?

Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.

Uilen jagen met de oren

Veel uilensoorten horen zo goed, dat ze in het pikdonker kunnen jagen. Ze bepalen de richting waaruit een geluid komt heel precies. Dit gebeurt aan de hand van verschillen in tijd en intensiteit waarmee het geluid van een prooidier met het linker- en rechteroor wordt opgevangen. Jonge uilen, die het tijdsverschil tussen het linker- en rechteroor nog moeten leren interpreteren, draaien en bewegen hun kop vaak om te oefenen. Ze vergelijken het geluid dat ze horen bij de verschillende posities van de kop.

 

Wat vogels zien dat wij niet zien?

De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.

Staafjes en kegeltjes

Nachtactieve vogels hebben vooral veel staafjes en compenseren het gemis aan scherpte door een heel goed gehoor. Dagactieve vogels hebben juist veel kegeltjes.

Voorbeeld:

IJsvogels hebben veel rode kegeltjes, omdat rood de schittering van het water wegneemt. Ze kunnen van bovenaf goed in het water kijken. Vogels die onder water goed moeten zien om naar vis zoeken, hebben veel blauwe en groene kegeltjes.

Ultraviolet licht

Vogels hebben ook kegeltjes die gevoelig zijn voor ultraviolet (uv) licht. Voorbeelden van wat ze daarmee zien:

 • de waslaag om rijpe vruchten (lijsterachtigen),
 • urinesporen van muizen (torenvalken),
 • de zon als het bewolkt is (oriëntatie en navigatie),
 • andere kleuren in het verenkleed (een mannetje pimpelmees/roodborst/ekster/etc. ziet er   voor die vogels heel anders uit dan een vrouwtje).

Kunnen vogels ruiken?

Waarschijnlijk kunnen vogels wel ruiken, maar hoe goed, dat is voor de meeste soorten niet bekend. Bij vogels waarvoor het ruiken nut heeft in het dagelijkse leven, is het in ieder geval goed ontwikkeld. Bijvoorbeeld:

 • Aas etende soorten, zoals sommige gieren, gebruiken hun neus om kadavers te vinden.
 • Vogelsoorten die ‘s nachts of in een schaduwrijke omgeving eten zoeken en moeilijk gebruik kunnen maken van hun ogen (kiwi’s), kunnen ruiken.
 • Veel soorten zeevogels goed kunnen ruiken.

Met dank aan vogelbescherming Nederland

_______________________________________

 

De kweek van zebravinken, door J.Pastoor

Kooien
Op de foto’s hierboven is redelijk goed te zien hoe de kweekruimte er uit ziet tegenwoordig. De kweek vind plaats in een speciaal ingericht deel van een stenen schuur. Alles goed verwarmd, geïsoleerd, geventileerd en strak afgewerkt. Als broedkooien gebruik ik kunststof kooien van 40 x 40. Deze kunnen worden uitgebreid tot 40 x 80 door het verwijderen van een tassenschuif. Naast deze broedkooien heb ik 6 zeer ruime vluchten waarvan ik er 3 voor de mannen en 3 voor de poppen inzet. Als bodembedekking gebruik ik schelpenzand en in de vluchten soms ook wel eens beukensnippers. De ruimte wordt verlicht middels lucht zuiverende, hoogfrequente daglicht TL Buizen van Puredelight. In de onderste vluchten maak ik gebruik van LED strips van LinthorstTrading

 

 

Voeding
De vogels krijgen JP-JK Zebravinken mengeling en eivoer. JP-JK Zebravinken Mengeling is een gevarieerd en hoogwaardig mengsel wat speciaal is samengesteld voor Zebravinken maar ook zeer geschikt voor andere Australische Prachtvinken. Het is tussen 2002 en 2012 ontwikkeld door Jan Pastoor en Jan Kikkert. Beiden ervaren en succesvolle Zebravinken kwekers met de doelstelling een hoogwaardig en gevarieerd kwaliteitsmengsel met een 100% opname door de vogels te creëren. Het mengsel bevat een betere kwaliteit witzaad, gele panis, Rode panis, Japanse milet, La Plata milet, Witte milet en Gele milet.

Voeding in periode voor de kweek

De vogels krijgen JP-JK Zebravinken mengeling en eivoer. JP-JK Zebravinken Mengeling is een gevarieerd en hoogwaardig mengsel wat speciaal is samengesteld voor Zebravinken maar ook zeer geschikt voor andere Australische Prachtvinken. Het is tussen 2002 en 2012 ontwikkeld door Jan Pastoor en Jan Kikkert. Beiden ervaren en succesvolle Zebravinken kwekers met de doelstelling een hoogwaardig en gevarieerd kwaliteitsmengsel met een 100% opname door de vogels te creëren. Het mengsel bevat een betere kwaliteit witzaad, gele panis, Rode panis, Japanse milet, La Plata milet, Witte milet en Gele milet.2 à 3 weken voor de kweek begin ik weer volop met eivoer te voeren veel JP-JK Zebravinken Mengeling en dagelijks vers badwater,net als in de natuur. Dit doe ik allemaal om toch nog enigszins in mijn ogen de natuur na te bootsen.                                                        

Hiermee probeer ik de vogels in broedconditie te krijgen. Tijdens het TT seizoen geef ik het voer via voersilo’s. Voorheen deed ik dit gerantsoeneerd maar omdat ze van het JP-JK Mengsel toch alles goed opeten ben ik daarmee gestopt. Tijdens de kweek als ze zitten te broeden krijgen ze dat nog steeds, maar hebben ze jongen dan krijgen ze net iets meer dan ze eigenlijk opnemen, maar ook weer niet zo heel veel dat de kooi eronder word gesmeerd. Een paar weken voor de kweek begint geef ik wel meer voer aan de vogels dan ze op kunnen eten. Naast het tropen zaad geef ik ook eivoer

Ook geef ik maagkiezel, sepia, grit. Als de jongen uitvliegen dan hang ik er vaak een trosgiest in de kooi,zodat ze wat eerder zelfstandiger worden. Elke dag word vers zaad en water verstrekt en om de èèn à twee dagen word er vers badwater gegeven. Dit blijft maar een paar minuten voor de kooien hangen en daarna word het weer weggehaald. Er word alleen overgeslaan als de jongen slechts en paar dagen oud zijn. Een per maand doe ik vitaminen door het water.

De kweek
Voor de vogels in de broedkooi gaan moeten ze natuurlijk goed in conditie zijn, dit doe ik o.a. door veel eivoer te verstrekken en veel badwater te geven, zoals hierboven beschreven. Ik gebruik half open nestkastjes met de afmeting 10x10x13. Hierin leg ik een koffie filterzakje (makkelijk schoonmaken) met daarop 1 eetlepel vogelbio kruiden (tegen luis). Het nestje vul ik daarna met kokosvezel en sisal touw. De vogels moeten het nest zelf verder afmaken met extra sisaltouw wat ik verstrek. Dit sisalttouw klem ik altijd tussen het klemmetje waar ik ook de sepia en trosgierst tussen klem. Het klemmetje heb ik in de kooi omdat ze als alles op de grond ligt, ze alles bevuilen. Ik doe altijd eerst alle voerbakjes, nestkastje enz in en aan de kooi, want ik heb wel eens vogels gehad die niet weer van de bodem van de kooi kwamen omdat ze te bang voor het nestkastje waren.ervoor gebruik ik WM-Forte van Witte Molen.

Broedkooi indeling – water, grit, sepia, eivoer, tropenzaad, 2 houten zitstokken, kweekkaart aan tralies met magneet nestkastje met opening naar voren. Ik doe altijd eerst de man in de broedkooi. Dit doe ik zo omdat dan deze het nest kan maken. Vooral als ze goed broedrijp zijn. Ook stimuleerd dit de man net iets beter om in broedconditie te komen heb ik het idee. De man is dan de baas in de broedkooi, en stop je er een pop bij in dan kun soms direkt een paring meemaken.

Hieraan kun je zien of de pop ook broedrijp is en het dus toe laat. Nou ja iedereen doet het op zijn eigen manier. Zo doe ik het dus

Binnen 10 dagen zie ik graag eieren. Als dat niet zo is kijk ik of de pop ook snel moet leggen. Is dit niet het geval, dan zijn de vogels toch nog niet goed in broedconditie. Dan zal ik andere vogels gebruiken om deze broedkooi te vullen. Ik hou altijd van elke kleur enkele reservevogels aan, voor het geval dat er wat misgaat in de kweek. Nestcontrole voer ik altijd 1 à 2 keer per dag uit. Jongen moeten zo rond de 8e dag geringd worden. Ik ring met ringmaat 3.2 en mijn kweeknummer is 6APU. Als de jongen uitvliegen komt er een voerbakje en wat Trosgierst op de bodem van de broedkooi. Dit om ze sneller zelfstandig te krijgen. Met 5 weken zijn de jongen zelfstandig en worden ze verspeend. De mannen en de poppen gaan gescheiden in een vlucht. Elk jaar kweek ik rond de 200 jongen in de periode van november tot mei.

Met dank aan dhr. Jan Pastoor.

Is de kat vogelmoordenaar nummer één?

Dat katten zo af en toe met een vogeltje of een muis thuis komen weten we allemaal. Niemand kijkt er van op. Maar dat het zo erg is als de laatste tijd in verschillende artikelen in de krant is verschenen, was mij niet bekend. Ik fronste de wenkbrauwen maar eens toen ik las dat de kat als vogelmoordenaar nummer één werd aangewezen. Hij zou goed zijn voor meer dan honderd miljoen exemplaren per jaar. Als je dat leest schrik je als vogelliefhebber. Vandaar dat ik maar eens op onderzoek ben uitgegaan.

Er blijken studies te zijn die inderdaad aangeven dat katten miljoenen vogels per jaar tot hun slachtoffer maken. De getallen in die studies verschillen nogal. Een Engelse studie, gebruikt voor het bewuste artikel in de NRC, gaat uit van het feit dat een kat gemiddeld per jaar 29 vogels zou doden. Het onderzoek werd gehouden onder duizend katten(houders). Als je dat omzet naar de Nederlandse situatie dan betekent het, dat wij op 116 miljoen zouden uitkomen. Als dat waar zou zijn, blijft er denk ik geen vogel meer over. Een andere studie, geeft een briefschrijver later aan, komt echter uit op 6 vogels per jaar.

Een heel verschil. Toegegeven het was maar een studie onder 40 katten maar dat verklaart zo'n enorm verschil niet. Misschien dragen onze katten meer belletjes omgebonden door bezorgde kattenhouders dan wel worden ze meer in huis gehouden en komen ze weinig buiten.

Dat een kat alleen met zieke of zwakke vogeltjes zou thuis komen kan meteen naar het rijk der fabelen worden verwezen. Dat is gewoon niet zo.In Nederland worden ongeveer 4 miljoen katten gehouden en veel van die beesten komen zeker af en toe met een vogeltje thuis. Het jachtinstinct leer je zo'n beest nu eenmaal niet af hoe graag we dat ook zouden willen. Als je er vanuit gaat dat zes vogeltjes per jaar een schatting is die dichter bij de werkelijkheid zal liggen dan komen de getallen al heel wat lager uit.  Toegegeven het is  een aanname en ik weet uit ervaringen van vroeger - ook wij hadden een kat thuis - dat het regelmatig voorkwam dat er weer een dood vogeltje voor de deur lag, dan nog lijken de getallen mij erg hoog. Als je uitgaat van het laagste getal (6) dan zit de sleutel natuurlijk in het aantal katten dat ook werkelijk regelmatig een vogel vangt. Heel wat van die beesten komen daar om tal van redenen helemaal niet aan toe. Als ik nu uit de losse pols redeneer dat de helft het gewoon niet kan doen om verschillende redenen, dan nog houd ik 2 miljoen katten over die gemiddeld 6 vogeltjes per jaar thuis brengen. Dat geeft een aantal van 12 miljoen. Dat is in elk geval heel wat lager dan de 116 miljoen in het bewuste artikel. Maar eerlijk gezegd schrik ik daar nog steeds van. Ik denk dat ik niet de enige ben. Zelfs als je er vanuit gaat dat iedere kat maar 1 vogeltje per jaar pakt dan gaat het nog om 4 miljoen! Een getal om als vogelliefhebber bij stil te staan. Ik kan alleen maar hopen dat het niet zo erg is. Alhoewel, er is natuurlijk meer. Kleine vogels, want daar praten we meestal over, hebben behalve de kat nog veel meer vijanden. Meer natuurlijke vijanden als sperwer, torenvalk, slechtvalk, boomvalk, uilen, kraai- achtigen, Vlaamse gaai, specht en voor het geval u het niet wist: ook de ooievaar lust best graag een jong vogeltje, Ook kuikens van eenden en andere watervogels vallen vaak ten prooi aan vijanden als snoeken en andere zoogdieren. Bedenk dan ook nog eens hoeveel vogels  op weer andere wijze hun leven beëindigen. Tal van oorzaken spelen daarbij een rol. Hoe vaak wordt er geen duif dood gereden, vliegen ze tegen hoogspanningsmasten, pesticiden in de landbouw of windmolens en ga zo maar door. Als je dat allemaal bij elkaar optelt zijn er heel wat broedsels nodig om de soorten in stand te kunnen houden.

Onno Bijlsma

Ringenbestelling 2018

Het zal u ongetwijfeld zijn opgevallen dat op 1 januari de fusie tussen NBVV en ANBvV heeft plaatsgevonden. Al zou het alleen al zijn doordat deze maand niet het oude vertrouwde Vogelvreugd maar Onze Vogels door uw brievenbus viel.

Ook voor het bestellen van ringen betekent dit, dat er wel het één en ander gewijzigd wordt.
Allereerst de besteldata. Was het vroeger zo dat we zelf bepaalden wanneer de bestellingen verzonden werden, nu is dit voorgeschreven vanuit de bond. De besteldata voor 2017 waren :

bestelperiode                              uitlevering na

1 april - 15 mei                                             1 oktober

16 mei - 30 september                                15 december

1 oktober - 31 januari                                 1 april

1 februari - 31 maart                                  15 mei

Gezien de data lijkt me dit een meerjarenplanning en zal daar in 2018 niet veel verschil in zitten.

Als een nieuw lid voor het eerst ringen bestelde, namen we daarbij de bestellingen van leden die op dat moment al binnen waren ook mee. Dit is echter verleden tijd. Nu zie je vaak dat leden beperkt bestellen om vervolgens te hopen op een tussentijdse bestelling. Vanaf nu zal dat betekenen dat ze dan gebruik moeten maken van een spoedbestelling. Het kostenplaatje daarvoor is echter, dat er voor elke ring een toeslag van € 1,00 gerekend wordt, dus kan dat aardig oplopen!!

Verder kennen we vanaf nu geen kunststof ringen meer. U kunt nu kiezen uit:

Gekleurde ringen ( van buiten gekleurd)

Volledig gekleurde ringen (van binnen en buiten gekleurd)

Gekleurde ringen voor Europese cultuurvogels en beschermde vogels

Volledig (binnen en buiten) gekleurde ringen voor Europese cultuurvogels en beschermde vogels*)

Aluminiumkleurige ringen

Roestvrij stalen ringen

Spoedbestelling: basisprijs ring plus € 1,- per ring extra

De kleur voor 2018 is Rood , Ral 3002

Digitaal bestellen heeft ook nu de voorkeur en is mogelijk via deze website. 

Zodra de formulieren voor 2018 beschikbaar zijn zullen we de gang van zaken hiervoor verder toelichten, ook via een presentatie op een clubavond.

De voeding voor vogels.

Wij weten allemaal wat onze kanaries dagelijks van eten en drinken moeten worden voorzien. Maar wat zetten we ze voor. We beginnen met ze een goed zaadmengsel, ieder bepaald zelf van welke leverancier dit wordt betrokken, zelf ben ik de laatste jaren Witte Molen postuurkanarie mengeling gaan voeren, een mengeling zonder raapzaad. Maar er zijn veel meer goede merken. Als u tevreden bent met wat u geeft, verander dan niets, veranderen is niet altijd verbeteren. Verander alleen als het echt nodig is. Zeker net zo belangrijk is het drinkwater, wat zuiver moet zijn en dagelijks ververst, in de zomer, op warme dagen bijvoorkeur tweemaal. Spoel de flesjes ook regelmatig in gloorwater. Geef alleen SCHOON WATER zonder toevoegingen. Tijdens de kweek twee dagen appelazijn of een ander in de handel verkrijgbaar product, om het water wat aan te zuren.

Tijdens de kweek en tot de rui voorbij is elke dag vers eivoer, indien mogelijk zelfs tweemaal daags.

Na de rui periode is tweemaal per week eivoer voldoenden.

Welk eivoer u gebruikt maakt niet uit, er zijn veel producten met een goede samenstelling.

Hoe kun je het beste zaad verstrekken in de kweekperiode?

In de kweekperiode volop zaad geven, na de kweekperiode kun je gerust wat gerantsoeneerd voeren.

Zelf geef ik per twee vogels een maatschepje van Aves vol zaad. Het is namelijk nodig dat uw vogels alles eten, omdat de zaadmengsels zijn aangepast aan dat geen uw vogels nodig hebben.

 

Het komt ondanks het beperkt voeren nogal eens voor dat een vogel wat vet is, dat is zeker tijdens het tt.seizoen een probleem, want dit kost u punten.

Wat kunt u doen?

Het water wegnemen en tweemaal per dag even wat laten drinken, dit lijkt heel erg hard, maar het werkt wel.

Vogelaar..